Презентация

УЧИЛИЩЕТО – ЖЕЛАНА ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИКА

1sСкътано в полите на Странджа планина се намира с. Факия. Възникнало преди хиляди години, векове наред селото е бранило устоите на националната ни

Началото на българската просвета в селото датира от 1891г.- тогава отваря врати народно първоначално училище.

2

Настоящата сграда е построена през 1929г. по идея на кмета на селото с доброволния труд на населението.

3

От 1981г. съществува като училище с общежитие към него, единствено в общината, осигуряващо пълен пансион на учениците от понеделник до петък.

4В момента се обучават 54 деца, като 93 % от тях са от ромски произход.

5
Приоритет на учителската колегия е прибирането и задържането на учениците от с.Факия и околните села, където няма учебно заведение. Тази не лека задача постигаме, не само чрез обучението по различните предмети, но и като осмисляме свободното време на децата, привличайки ги в извънкласни форми на работа.
6

Вече 4 години съществува група за автентичен фолклор, която пресъздава местните народни обичаи в селото, издирва и разучава народни песни от Странджанския край.

7В училището ни се провеждат периодично мероприятия със съревнователен характер. Едно от тях, в което се включиха всички ученици с голям ентусиазъм и интерес е посрещането на Коледните и Новогодишни празници.

8Беше обявено съревнование за най-добре украсена класна стая, най-оригинална сурвачка, най-хубаво коледно табло и детска рисунка.

9Учениците от началния курс представиха богата новогодишна програма.

10Празникът приключи както се полага на празник с рождествени изненади и подаръци, връчени лично на всяко дете от нашите партньори – представители  на фондациите “Книга на надежда” и “Фида-интернешънъл”, с които работим в продължение на 3 години.

11Те оказват на нашите деца не само духовна, но и материална помощ.

12Стимулират и изграждането на умения и навици, които да ги приобщят към ценностите на обществото. Благодарение на тях към училището функционира курс по готварство с ръководител – готвачът в училищния стол.

13Децата се учат да приготвят ястия от българската и чуждестранна кухня.

14За приобщаване към християнските ценности допринасят и часовете по християнска религия, които се организират извън учебно време.

Децата изучават Библията и нормите на християнската етика. Основните норми: не кради, не лъжи, помагай на ближния – навлизат в отношенията помежду им.

16Една част от учениците, неживеещи в селото, нощуват в общежитието към училището. Истински празник за децата и персонала, бе тържественото откриване на трите спални помещения през  м. януари тази година.

17Благодарение на нашите дарители от фондация “Книга на надежда”, в спалните помещения започна да витае духът на домашния уют.

18Трите спални помещения са напълно обновени – ремонтирани и обзаведени.

19Спонсорите са:
1. ЕПЦ – “Филаделфия” Бургас
2. ЕПЦ – “Виделина” Средец
3. фондация – “Книга на надежда”
4. фондация – “Gather аnd Cаre”

  • žпастир – Стефан Кръстев ЕПЦ – “Филаделфия” Бургас
  • žрегионален координатор – Жельо Желев
  • žпрезвитер Йордан Атанасов ЕПЦ – “Виделина”
  • žпрезвитер Димитър Тодоров – “Книга на надежда”
  • žбогослов Емил Яръмов – Организатор за училища и детски градини

За подобряване на интериора в спалните помещения допринесе община Средец.

21

Децата оценяват новата придобивка и оказаните грижи към тях и с радост изразяват своето мнение.

Пътят към сърцето на всяко дете има различни измерения. Едни от най-важните са: оказано доверие, топла грижа и искрена обич.

Към началото